Home

Gotscha over eigen werk

Ik droom over de eeuwige schoonheid die men aan kan brengen in creatief bezig zijn, en ik droom over onvergetelijke verhalen en flitsen die vast zitten in herinneringen van mijn jeugd en over de schoonheid en universaliteit in mijn spirituele zoektocht naar uitvoeringen van ideeŽn. Over de mystieke wereld, legendes en mythologische symbolen die in iedere dag herkenbaar zijn en gegeven symbolen en ‘tekens’ te interpreteren om dat te verwerken in mijn zoektocht naar de eeuwige schoonheid.

Ik ben geboren en opgegroeid in de Kaukasus liggend in GeorgiŽ, het land waar de mythologische Prometheus in de eenzame wildernis op de berg Pik Kasbek door Zeus vastgeklonken is met onbreekbare ijzeren ketenen. In het land van Thubalen, Khaliben en Mossiniken, het koninkrijk van oude de Kolchis en Iberia, het land van het Gulden Vlies, Argonauten en Koningin Tamar, in het land die al Gouden Eeuwen heeft gekend en die nog met eeuwen en eeuwen van generatie tot generatie in een zorgvuldig doorgegeven cultuur en mythologie leven.

Als inspiratie diende voor mij culturen van oudste civilisaties, die mij emotioneren en beÔnvloeden op mij met magische trances met zijn identieke symbolen van Shumers tot Assuren, tot Scythianenen en Iberians.

Sinds 1994 verblijf ik in Nederland. Wat voor mij tot een ontdekking van nieuwe cultuur leiden. Het Nederlandse klimaat heeft een fascinerende invloed op mij en heeft mij nieuwe inspiraties gegeven om door te gaan met scheppingen van de metalen objecten van kunst.

In Nederland heb ik beter leren begrijpen Vulcanus, de Romeinse god en schepper van de manifestaties van vuur, zoals vulkanen, die in de Middeleeuwen werd geaccepteerd als de patroon van kunstsmeden en metaalkunstenaars zoals wapensmeden. Een voorstelling: in het midden ligt een aantal metaalcreaties en stapels van bewerkte harnassen, met Vulcanus zelf achter het aambeeld… terwijl Venus de beschermgodin is van de smederij van Vulcanus.

Vanaf 1995 ben ik in deze voor mij nieuwe cultuur en tussen gastvrije mensen werkzaam. Met veel plezier en dankbaarheid aan alle personen die mij enorm hebben geholpen in mijn verdere ontwikkeling in het proces van mijn scheppingen, en soms mijn buitensporige verzoeken trachtte in te willigen. In mijn jarenlange zelfstudie van wereldhistorie heeft mij ridderverhalen altijd gefascineerd. Edelmoedige dappere ridders in stralende harnassen in strijd om hun land te verdedigen of harten van beeldschone vrouwen te veroveren. In mijn dromen verplaats ik mij soms in het verleden, maar ook in de toekomst. Echter aan de actualiteit van de geschapen objecten hecht ik meerwaarde omdat dat is bedoeld voor mensen van het heden, het maakt mij heel erg gelukkig dat mensen kunnen genieten met mijn creaties in samenstelling uit verschillende metalen die in harmonie met andere materialen in kleurrijke beelden samenvloeien - en dat is ook mijn spirituele voldoening.

Over technieken van vervaardiging van metaalsculpturen kan ik weinig vertellen, dat is gekomen met jarenlange creatieve ontwikkeling en ervaring van mijn werk, en tijdens het scheppen van een harnas, vrije beeld of het liturgische object tussen mij en de specifieke materialen gebeurt een mysterieuze band en het materiaal kreeg vorm of zelf uitstraling zoals ik het wilde hebben.

Omdat ik de gecreŽerde objecten zelf als unica beschouw. Beelden van vorstelijke ridderharnassen geschapen op basis van interpretatie van voorbeelden en afbeeldingen uit het verleden geschapen in vuur en vlam en met simfonische en ritmische hamerklanken. Daarnaast maak ik heel enthousiast objecten zoals sacrale objecten voor altaar van kathedraal of bijous… of vrije beelden.

Omdat sommige creaties zoals harnassen, in het heden typologisch en historisch worden gepresenteerd kan men in ieder geval de relatieve historische waarde van zijn eigen inzicht schatten en juist dat maakt mij bijzonder enthousiast als ik een opdracht krijg en als ik weet waar die creatie zijn plaats zal innemen.

In de zoektocht naar en de fantasie om door te gaan is de inspiratie om mijn dromen uit te voeren...

Gotscha 

 

Gotscha Lagidse

Gotscha

actueel

Nieuws

exclusieve verlichting, lantaarns

Lantaarns

harnassen,miniatuuren,zwaarden

Harnassen

restauratie

Restauratie

kunst in metaal,zilver,bijous

Beelden

sacraal, liturgisch metaal

SacraalE-mail

harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnas, lantaarn, lantaarns, modern lantaren, modern lantarens, Opdrachten van het Legermuseum in Delft. kunstsmederij, kunstsmid. klassieke lantaarn,