Terug

Reconstructie van klassieke Shamshir uit 16de eeuw, van Atelier Gotscha, 2011

auteurs interpretatie

Naar zwaard van Perzische Koning Abbas I (1587 – 1629)

De ziel van de strijder….zijn zwaard.. .

 

De naam "Shamshir" komen we voor het eerst tegen tijdens de Samanid Dynastie (819–999 na Christus) en was bij uitstek een slagwapen. De slagkracht van de Shamshir was vooral geconcentreerd op het onderste kwart van de kling vanaf de punt, waarna het lemmet werd teruggetrokken, wat verschrikkelijke verwondingen achterliet. Er werd veelvuldig op hoge snelheid geoefend te paard, waarbij bv. kleine objecten doormidden werden gekliefd. De klassieke Iranese shamshir had een wigvormige kling en geen bloedgeul(en). De greep had een kruisvormige pareerstang en een eenvoudige greep die aan het einde krom afliep. Tijdens de Perzische overheersing was de shamshir het belangrijkste wapen van de krijger.

   

Het zwaard…

Shamshir van Abaas is afkomstig uit het voormalige Perzië (het hedendaagse Iran). Het bezit een kling gemaakt van zgn. damast staal (Wootz). Dit is vast gesteld omdat de maker hun naam heeft achtergelaten op de kling van het zwaard in de vorm van een verguld cartouche.

De Kling

De kling van de reconstructie is gemaakt van damast staal, 50 % XBT en gecombineerd met 50 % CT45T (Russische begrippen). Het heeft een hardheid van ong. 56 HRC (schaal van rockwell) en bestaat uit ca 70.000 kristallen (vezels).

Gedurende het midden van de 19e eeuw werd er een moderne classificatie gegeven aan verschillende types van damascus staal. De classificatie werd gedaan op basis van patroon en kleur. Volgens de onderzoekers waren er wel tien verschillende soorten van damast staal maar werden ze uiteindelijk globaal onderverdeeld in 3 groepen.

1)     Woodgrain ( wootz) ( houtnerf) damast. Zoals de vertaling al zegt, de structuur lijkt op een houtnerf. Deze wordt ook weer onderverdeeld in Kara Khorasan en Kara Taban (fijner van lijn en kleur).

2)     Stripped damast, deze typeert zich in golflijnen in de lengte van de kling. Ook bekend als Sham en is afkomstig uit Damascus.

3)     Ladder damast, ook wel genaamd, Kirk ner deban of kirk nardeban, wat betekend 40 stappen. Het karakteriserende van dit soort damast is dat je zichtbaar een aantal strepen ziet dwars op de kling die op een gelijke afstand van elkaar liggen, een soort van ladder patroon. Dit kan variëren van 20 tot 50 stappen. De 40-stappen ladder wordt ook wel de 40 stappen van Mohammed genoemd.

Iedere damast kling heeft zijn eigen identiteit en is uniek met zijn patroon. Het is onmogelijk om een exacte kopie van de kling te maken. Vandaar ook dat de damast van de replica iets afwijkt van het origineel. De “40-stappen van Mohammed” zijn duidelijk zichtbaar op de kling van de auteursreplica.

De graveringen

De Graveringen zijn in het metaal gestoken en ingelegd met 24 karate goud.

“Bändé-ye xwod-ra Shäh-e vala-seresht - Kälb-Äli Khan mosaheb nevesht”.

Vrij vertaald betekent dit:

“Zijne majesteit de hoogwaardige koning, heeft zijn onderdaan “Kalb-Ali Khan” een vertrouweling genoemd.” ( 7)

Naast de langwerpige gravering is er een vierkant gegraveerd, onderverdeeld in vier vakken. Deze  “gelukstalisman” werd de Bedouh of Badouh genoemd. De talisman moest gelukt brengen aan de drager van het zwaard. De vier symbolen in de vakken symboliseren dit geluk.

De derde cartouche verwijst alweer naar Kalb Ali en meldt ons:

”Het werk van Kalb Ali, zoon van Aassadolah ( assad Ulah) uit Isfahan.”

“Amal-e Kalbeali ben Assadollah Isfahani.”

Ook op de replica is net zoals bij het origineel gewerkt met fijn goud voor de inleg van deze graveringen. Afwijkend met het origineel is dat zwaard gemarkeerd met naam van maker (Gotscha Lagidse) vlakbij de klinghiel alsmede die van twee “onderleveranciers”.

De greep en schedehangers

Het materiaal gebruikt voor de pareerstang, pommel, en schedehangers is staal (C45). Deze zijn uit één stuk vervaardigd. Deze zwaard heeft geen metalen onderband. De graveringen op de pareerstang en schedehangers zijn uitgediept. Langs de greep en pareerplaat van boven en onder ingelegd met 24 karaat goud waarna alle onderdelen gebruind zijn.

De ivoren greep is gemaakt van een slagtand van een walrus  en de rug en maag van de greep ingelegd met fijgoud.

In het centrum van de pareerstang zien we aan beide kanten een teksten reliëf gestoken.

De schede

De schede is gemaakt van twee delen magnolia hout aan elkaar gelijmd en overtrokken met zwarte sagrijn leder (chagrin). Dit leder is aan de binnenkant aan elkaar gestikt, omgedraaid en nat over de houten schede getrokken. Er zijn  ornamenten aangebracht op de houten schenen van 0,5 mm draad. Dit patroon is zichtbaar in het leder. Deze messing draden zijn met zilversoldeer aan elkaar bevestigd en behandeld met speciale lak voor het tegengaan van mogelijke latere oxidatie.  

Specificaties

Lengte van de kling

 81cm ( in rechte lijn gemeten)

Lengte van de handgreep

11 cm

Totale lengte

93,5 cm

Breedte van de pareerstang

11,5 cm

Breedte van de kling bij de klinghiel

 3,4 cm

Breedte van de kling in het midden

 2,85 cm

Dikte van de kling bij de klinghiel

7 mm

Klingbreedte loopt toe naar de punt, ja/nee?

 Ja

Balanspunt: POB (8)

 23 cm

Slagpunt: COP (9)

 26 cm

Gewicht zonder schede

887 gram

Totale gewicht

1130 gram

Terug