, harnassen en harnassen van Gotscha

Home

Opdrachten van Henk Visser

Gotscha Lagidse, 1999. Miniatuur harnas Prins Maurits. Collectie Visser. Hoogte 50 cm. Verwaardigd in opdracht van Henk Visser uit Wassenaar. Als inspiratie diende het persoonlijke harnas van de prins uit 1590, uit de collectie van de Hofjagd- und Rüstkamer des Kunsthistorischen Museums in Wenen. Vervaardigd in schaal 1:4 van het plaatijzer van de Hoogovens in verschillende diktes van 0.5, 0.8, 1, 1.2, en 1.5 mm. Gewicht ongeveer 5 kg. Alle 177 plaatdelen van het harnas zijn met vuur geblauwd. De klinknagels, scharnieren, ogen, gespen, haken, ca.450, en pluimkoker verguld. Bestaande uit: helm, ringkraag, borstplaat, rugplaat, armharnassen, wapenhandschoenen, lendenstrook, en dijbeenplaten met kniekappen. Versiering van dubbele gegraveerde lijnen langs alle verticale en horizontale randen alsmede rondom de kijkspleten in de voorhoofdsplaat; alle omgeflensde randen fijn gekabbeld. Voering onder de schouderplaten en de handschoenkappen van leer evenals de verbindingsriemen. Opgesteld op gedateerd ontworpen, tevens in beenwas vormgegeven en hol gegoten zilveren manneken; gepresenteerd op hoogafgewerkte houten sokkel van Amerikaans notenhout, voorzien van twee met de hand gegraveerde monogrammen, voor en achter van houten sokkel. Meesterteken G.Lagidse. Er is totaal 1125 uur aan de miniatuur gewerkt.

Miniatuur is winnaar van 1e prijs op Internationale Forumexpositie in Bourglinster, Luxemburg - 1er prix Meilleure pièse exposée, à Luxembourg - Bourglinster, Forum International de la Ferronerie d'Art Contemporaine in 1999.

 

 

Mauritshelm en wapenhandschoenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotscha Lagidse, 1998. Collectie Visser. Ruiterhelm van Noord-Nederlandse type met wapenhandschoenen. Verwaardigd in opdracht van Henk Visser naar de persoonlijke helm en wapenschoenen van Maurits van Nassau (1590-1595) uit de  collectie Hofjagd- und Rüstkammer des Kunsthistorischen Museums te Wenen / Inv.nr. A 1654.  Opdracht van Henk Visser uit Wassenaar

Beschrijving: Mantelhelm met lage kam en pluimkoker, aangeklonken ringkraag van twee stroken, driedelig vizier, bestaande uit voorhoofdsplaat met kijkspleten en een pal rechts, om de plaat op te lichten, gezichtsplaat met aan weerszijden een kleine krans van 8 luchtgaatjes verbonden met een centraal gaatje d.m.v. dubbele gegraveerde lijnen, en een kinplaat met de voorste helft van de ringkraag. De kinplaat wordt aan de helmbol vastgehouden door een haak met een ruitvormige voet aan de rechterzijde, de gezichtsplaat aan de kinplaat d.m.v. een soortgelijke haak, ook aan de rechterzijde op de laatstgenoemde plaat gemonteerd. In opgeslagen toestand kan de gezichtsplaat, die door de ophefpaal ook de voorhoofdsplaat meeneemt, worden ondersteund door een lange, draaibare gevorkte stang op de kinplaat. Kleine inkepingen in de onderrand van de plaat maken het mogelijk de vork, en daarmee de hoogte van de opening, op een bepaalde stand te zetten. Gewicht van de helm is 4,5 kg.

     

naar Gotschapagina

Retour

Gotschapagina

Gotscha

harnassen,miniatuuren,zwaarden

Harnassen

sacraal, liturgisch metaal

Sacraal

kunst in metaal,zilver,bijous

Beelden

restauratiediensten

RestauratieNieuwsE-mail

harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, harnassen, h