Just a click to open these photo
Armour of Maurce of
Description helmet: Close-helmet with low comb, plume holder, riveted-on
collar of two lames and a pivoting visor in three parts comprising: a
brow reinforced with sights and a lifting stud on the right, face-guard
with sights with ventilation holes on either side of the ridge
consisting of 8 holes arranged in a small circle and linked to a central
hole by double engraved lines and a lower bevor with the front half of
the collar attached to it and held to the skull by a hook with an
angular foot on the right; the face-guard in turn is held to the lower
bevor by a similar hook, mounted on the right hand side as well. The
face-guard is supported in the uplifted position by a long, swiveling
forked stud and stud and when moved upwards also pushes the brow
reinforce upwards due to the presence of the lifting-stud on the latter.
Small nicks in the lower edge of the face-guard enable the fork to be
adjusted in several positions so as to vary the height of the opening.
Replica helmet during production phase, 1998
Armour of Maurice is winner of a prize on an international forum exhibition in Luxemburg
Boy armour of Prince Maurice, 2004 © C. van Bruggen / Legermuseum
Gotscha Lagidse en Gert Groenendijk in Armymuseum Delft during Presentation of Boy Armour, 2004
Publications about armour of Prince Maurice by Gotscha lagidse Werk van Gotscha Lagidse vult leemten in collectie
Historische musea vullen leemten in hun collecties natuurlij het liefst door het verwerven van authentieke objecten. Soms is dit echter onmogelijk. Volgens de moderne museumethiek is het dan gerechtvaardigd gebruik te maken van replica's. Deze moeten wel van museale kwaliteit zijn, dat wil zeggen technisch en historisch in alle opzichten verantwoord. Het Legermuseum bezit onder andere replica's van het ruiterharnas van Prins Maurits (1567-1625), een piekeniersharnas en een kinderharnas van Maurits. Prachtige objecten, die zijn gemaakt door Vriend en metaalkunstenaar Gotscha Lagidse. In hun soort behoren tot de absolute wereldtop. The Messenger, Tbilisi, 24 juni 2005, By N.K.
Georgian goldsmith
Gotscha Lagidze is one of those artists who believe that art does
not have borders. Having worked on traditional Georgian weapons and
armor since he was a teenager, Lagidze reproduced a suit of armor
that belonged to Prince Maurits of Nassau in 1998 for the Delft
Royal Netherlands Army and Arms Museum (Legermuseum).
Defensie Krant, 13 januari 2005 Den Haag - niet alleen strijdharnassen, maar ook de kleine harnasjes van koningskinderen zijn te zien op de tentoonstelling "Heavy Metal, Europese harnassen in het vizier" in het Legermuseum in Delft. half december werd hier een bijzonder harnas aan de collectie toegevoegd een replica van het kinderharnas van prins Maurits (1567-1625). The World of Constant Connection - Informational and Scientific Magazine, 3 (23) 2004, By N.Ch.
BN De Stem, 25 januari 2003, door R.v.D. BERGEN OP ZOOM, zaterdag 25 januari 2003 - Als Gotscha Lagidse vertelt over zijn werk, glinsteren zijn ogen als het glanzend materiaal waarmee hij middeleeuwse harnassen maakt. De Georgiër maakt er meestal twee. Een voor zijn opdrachtgever legermuseum in delft en een voor zijn eigen collectie. Hij bouwt harnassen van prins Maurits perfect na en doet met het Hollandse militaire erfgoed wat niemand anders kan. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen hij een wezenlijke bijdrage levert aan het Nederlandse cultureel erfgoed. Knights armour from the hands of a Georgian blacksmith Gotscha Lagidse An article from "Hephaistos", 5 June 1999 In an improvised workshop he produced the replica of a suit of armour last year, which had been worn by Prince Maurits of Nassau 400 years ago. The original can be seen in the Art-History Museum in Vienna. On the initiative of Gotscha Lagidse this work was commissioned by the main curator of the Army and Weapon Museum in Delft Jan Piet Puype. Voor het weggaat, zal ik er leven in blazen Brabants Dagblad, 12 december 1998 Georgische kunstenaar maakt replica van het harnas prins Maurits - Maanden heeft hij eraan gewerkt. Als door een mysterieuze kracht gedreven soms weken achtereen. Nu is het bijna af. De replica van het ruiterharnas, dat prins Maurits gedragen heeft rond 1590, in het atelier van Gotscha Lagidse (33) staat het robuust en statig op een sokkel. Alsof het zó weg kan lopen. het harnas zal gepresenteerd worden op het legermuseum in Delft. Alleen deze man kon dit harnas namaken De Volkskrant, 15 december 1998, door Christie Hoofmeester Tien jaar lang zocht het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum in Delft (Legermuseum) zonder succes naar een smid met voldoende vakkennis om een kopie te maken van het ijzeren harnas van prins Maurits uit 1590. Tot dat Gotscha Lagidse zichzelf tijdens een open dag van het museum de juiste man toonde. Vrijdag staat zijn werk in het museum. Selectie uit de aanwinsten - Bij de deelcollectie realia
Inv.nr.114926: Replica van het harnas van prins Maurits Het origineel was reeds twee mal tijdelijk in ons museum, voor tentoonstellingen in 1989 ('Oranje op de bres') en in 1998 ('Van Maurits naar Munster'). Het Legermuseum betreurt het dat er op gehele wereld geen enkel origineel harnas van één der oranjevorsten meer te vinden is, behalve dit ene exemplaar van Maurits van ca.1590, dat telkens terug moest omdat het niet permanent in bruikleen kon worden gehouden. De bruikleengever, de Hofjagd- und Rüstkamer des Kunsthistorischen Museumms in Wenen , stond ons bij hoge uitzondering toe dat wij het originele harnas uit elkaar mochten nemen en zorgvuldig, onderdeel voor onderdeel, door de Georgische meester te laten opmeten, natekenen en kartonen sjablonen laten maken. Prins Mauritsharnas op het Legermuseum Delftsche Courant, 18 december 1998 DELFT - Het Koninklijk Leger- en Wapenmuseum in Delft is eindelijk in het bezit van een replica van het harnas van prins Maurits. Jarenlang werd gezocht naar een geschikte smid, maar die werd in Nederland niet gevonden. Uiteindelijk bleek de Georgiër Gotscha Lagidse de juiste man te zijn.De belevenissen van een wapensmid Delftsche Courant, 16 januari 1999 Hoofdconservator Puype van het Legermuseum was direct enthousiast over het vakmanschap van Lagidse. "Al een jaar of tien wilden wij een replica van het harnas van prins Maurits laten maken, maar de juiste smid konden we niet vinden. Ik heb contact gehad met het Nederlands gilde van kunstsmeden, maar daar bleek niemand geschikt te zijn voor de opdracht. Toen ik het werk van Lagidse zag, wist ik, dat hij onze man was. Nu achteraf kan ik zeggen dat hij de beste is die ik ken". Gotscha Lagidse smeedt cultuur tot kunst Door Bernard de Haas, journalist
Metaalschrift, nr. 2, 2000. Uitgave van OOM en O+A, door L. K. Gotscha heeft Maurits’ harnas gekopieerd in zijn werkplaats bij Den Bosch. Toen het Legermuseum het origineel uit Wenen in 1998 te gast had, kwam Gotscha tien keer naar Delft om alle harnasdelen op te meten en te fotograferen. Daarna bestelde hij staalplaat in diverse diktes. Niet roestvrij, want dat kenden 16e eeuwers niet. Wel blauwde Gotscha het staal, met een brander.
|