Terug

Restauratie van de kerkelijke kroonluchters 2008/2009

In opdracht van Gemeente Deventer en Rijksdienst van Monumentenzorg zijn 12 unieke kerkelijke kroonluchters voor Bergkerk te Deventer grondig gerestaureerd. Kroonluchters (8 met 6 armen en 4 met 16 armen) zijn verwaardigd in Amsterdam in 1641/42.

Geconstateerd zijn de volgende feiten: Bij alle kroonluchters zijn diverse oppervlaktebeschadigingen geconstateerd, zoals vervormingen, deuken en krassen. Missen sommige onderdelen. Door de luchtverontreiniging zijn de kronen dof met zwarte plekken. Na jaren gebruik armen zijn doorgezakt en scheef hangen.

Restauratie / behandeling: Alle onderdelen van kroonluchters zijn genummerd, uit elkaar gehaald en getransporteerd naar Atelier Gotscha in Roosendaal. Onderdelen zijn vrij gemaakt van oude lak. Vervormde en beschadigde onderdelen gecorrigeerd en hersteld alle beschadigingen zijn zo goed mogelijk weggewerkt. Onbrekende kaarshouder en vetvanger naar origineel model in messing gegoten en afgewerkt. Alle onderdelen vervolgens stuk voor stuk met alle zorg en aandacht hoogglans gepolijst en gelakt met speciaal krasvast dun laagje transparante vernies. Na deze behandeling zullen kroonluchters jarenlang hun briljant glans behouden, en ze zijn dan ook onderhoudsvriendelijk. (klik hier voor details restauratie)

Artikel De Stentor

TV uitzending  4 februari 2009 - klik op Restauratie kroonluchters Deventer

 

 

Gotscha Lagidse

Gotscha

actueel

Nieuws

exclusieve verlichting, lantaarns

Lantaarns

harnassen,miniatuuren,zwaarden

Harnassen

restauratie

Restauratie

kunst in metaal,zilver,bijous

Beelden

sacraal, liturgisch metaal

SacraalE-mal

lantaarnslantarens,  exclusieve v